De tragiek van Anti zijn

In maart had ik de inleiding van dit blog artikel al klaarliggen. ik wilde het bewaren voor een goede gelegenheid. Ik besef vandaag dat die gelegenheid zich elke dag aandient omdat er veel meer speelt dan ras of land. Ik heb het daarom in een breder kader gezet.

Jij bent anti ras X of land Y

antiIk heb een hekel aan anti-bewegingen als het gaat om ras of land.  Het gaat hierbij immers om een gegeven feit dat bij je geboorte vaststaat. Je hebt er niet voor gekozen. Dit is overigens een verschijnsel van alle tijden. Doordat er in de maatschappij wordt gestigmatiseerd op grond van veelal valse sentimenten wordt er een doelgroep gekozen die kan worden geïsoleerd van de kudde. Daarmee wordt zo een groep tot een meestal weerloos slachtoffer gebombardeerd. De meute stort zich op de slachtoffers. Dan zijn wij ineens allemaal primitieve gieren en jakhalzen. Maar is dit verschijnsel ongewenst of op zijn minst nader te duiden?

Alle onderscheid lijkt wel Anti

We kunnen nog veel meer groepen onderscheiden die worden weggezet. Men doet dat de laatste tijd bij voorkeur via internet en dan het liefst anoniem. Je kent ze vast wel: het type relschopper dat als het er op aankomt achteraan de groep zich verschuilt. Besef dat we allemaal wel tot een groep behoren die door anderen wordt geringschat, gemeden, getreiterd, geparodieerd of  gebashed, Lekker bashen met zijn allen via Twitter, slecht geïnformeerd primair reageren. En de BNN-er doet naar hartenlust mee of geeft het voorbeeld.  Dit verschijnsel is overigens sluipenderwijs in onze basis mentailiteit verankerd geraakt sinds de opkomst van roddelbladen (Story, Prive, Weekend) reality TV programma’s (Gordon, Joling, Barbie, Big Brother. etc) , roddelshows als RTL Boulevard met opper valse nicht Albert Verlinde.

Het gebeurt onder je ogen

Hierboven geef ik concrete voorbeelden en dat doe ik onbewust en dat is nu precies waarover deze blog gaat. Ongemerkt druk ik met deze concrete voorbeelden een negatief stempel op de bewuste groep/persoon. Niet dat ik vind dat ik er in die gevallen ver naast zit, maar het gaat nu even over het principe. Wil je meer voorbeelden van groepen waartoe jij niet of juist wel behoord? Goed, een willekeurige greep:  homo, christen, Amsterdammer, 65 plusser, lelijk wijven, herrieschoppers, macho’s, werklozen, cultuurbarbaren, hooligans, Polen, Joden, Oost-Europeanen, VVD-ers, Bankdirecteuren, politici, enzovoort. Wie probeert werkelijk een objectieve observatie te doen ontdekt dat hij er niet in slaagt. Nooit. Men probeert immers kenmerken te onderscheiden waarmee die ander uniek onderscheidbaar is. Dat is discriminatie zoals dat in oorspronkelijk betekenis van het woord ooit was. Dat is goed zo lang het neutrale etiketten zijn. Immers anders zou iedereen hetzelfde zijn of moeilijk aanwijsbaar. Echter zodra die etiketten tegen personen worden gebruikt gaat het mis. De discriminerende factor wordt dan een middel om mensen te isoleren en af te scheiden om er negatieve associaties mee op te wekken.

Moraal van het verhaal

Vreemd is dat een persoon die anti-X is, heel anders reageert en denkt in het direct contact met individuele personen uit zo een slachtoffer groep X; hij ziet deze dan ineens als de uitzondering die de regel bevestigd. Het tragische is dat deze perceptie onjuist is: de onderscheiden groep is doorgaans niet slecht.  Ik denk daarbij wel onmiddellijk aan een uitzondering: criminelen en oorlogsmisdadigers. Laten we die in deze context als de uitzondering op de regel beschouwen.

Dat zouden meer mensen moeten doen

Ik besef terdege dat ik mij van tijd tot tijd ook laat meeslepen door diverse zaken en dan een Twitter bericht de wereld in slinger terwijl ik minder goed ben geïnformeerd. Ik heb het voornemen om mij daarin te matigen. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maassluise Boomridders

Het wakend oog voor een groen milieu

Anissa Joëlle Kome

If we only die once, I wanna die with you.

Uitrukmeldingen TS12-1

Uitrukken van Brandweer Maassluis

@Hadeke

Schrijfsels.

stichting Ongehoord

Poëzie podium voor aanstormend en aanslenterend talent

%d bloggers liken dit: