Kwetsbare kinderen en persoonlijke kritiek

thumbsupdown2Persoonsgerichte feedback, zelfs wanneer deze positief is, kan kwetsbaarheid en een gevoel van voorwaardelijke eigenwaarde opleveren. Dit is de conclusie die wordt getrokken door Coert Visser op grond van empirisch onderzoek in 1999 uit de USA.

Coert Visser is oprichter van NOAM – Het Netwerk voor Oplossingsgericht Adviseren en Managen – en blogt onder de jobtitle “psychologist, trainer of solution-focused professionals”.

 

.

Hij schrijft op zijn blog Solutionfocusedchange.blogspot.nl  een artikel onder de titel:

When children have low self esteem should you then give them person praise?  (Als kinderen een lage eigendunk hebben, moeten zij dan wel persoonlijke kritiek/waardering krijgen? vert. JR)

Op de site Oplossingsgerichtmanagement.nl krijg hij daarover de vraag:

Ken jij een onderzoek naar de effecten van persoonsgerichte versus procesgerichte kritiek in plaats van complimenten? Mijn aanname zou zijn dat dat persoonsgerichte kritiek meer beschadigend zou zijn dan procesgerichte kritiek maar het zou fijn zijn om wat bewijs te hebben.”

Hij heeft daar een antwoord gevonden in een artikel uit 1999, genaamd:

Person versus process praise and criticism: Implications for contingent self-worth and coping (Kamins & Dweck, 1999)

Zijn samenvatting daarvan luidt:

Het lijkt wijs om te denken dat het prijzen van een kind in het algemeen of zijn of haar eigenschappen iets goeds is. Twee onderzoeken testten de hypothese dat zowel kritiek als complimenten die oordelen over de persoon of eigenschappen uitdrukten een boodschap van voorwaardelijk waarde uitzonden en daarop volgende coping ondermijnden. In onderzoek 1 deden 67 kinderen (leeftijden 5-6 jaar) rollenspel taken die te maken hadden met een tegenslag en zij kregen 1 van 3 soorten kritiek na elke taak: persoonsgerichte, resultaatgerichte of procesgerichte kritiek.  In onderzoek 2 deden 64 kinderen succesvolle rollenspel taken en zij kregen persoonsgerichte, resultaatgerichte of procesgerichte complimenten. In beide onderzoeken werden zelfbeoordelingen, affect en volharding gemeten op een volgende taak die te maken had met tegenslag. De resultaten lieten zien dat kinderen significant meer hulpeloze reactie (inclusief zelfverwijt) vertoonden op alle afhankelijke variabelen na persoonsgerichte kritiek of complimenten dan na procesgerichte kritiek of complimenten. Persoonsgerichte feedback, zelfs wanneer deze positief is, kan dus kwetsbaarheid en een gevoel van voorwaardelijke eigenwaarde opleveren.

BRON: Oplossingsgerichtmanagement

BRON:  USA onderzoeksdocument

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Maassluise Boomridders

Het wakend oog voor een groen milieu

Anissa Joëlle Kome

If we only die once, I wanna die with you.

Uitrukmeldingen TS12-1

Uitrukken van Brandweer Maassluis

@Hadeke

Schrijfsels.

stichting Ongehoord

Poëzie podium voor aanstormend en aanslenterend talent

%d bloggers liken dit: